H.U.SZ.K.A Program - stresszkezelés, kiégés kezelése, krónikus fáradtság megszűntetése

Válás, párkapcsolati válságok

válás, párkapcsolati válság

A válás nem mindig kudarc. A fájdalmas párkapcsolati krízisekből lehet visszaút, sok kapcsolat helyrehozható, de előfordul, hogy a válás a legjobb lépés. Ez még akkor is nehéz lehet, ha tudod, hogy jól döntöttél/döntöttetek. Cikkemben tippeket és gondolatokat adok ahhoz is hogy, hogyan lendülj át a kezdeti nehéz időszakon, hogyan éld túl a válást!

A válást előrejelző válságjelek

Még ha úgy is érezzük, hogy derült égből villámcsapás, a válásnak szinte mindig vannak előjelei. Ezek sokszínűek és gyakran egyedi helyzetekből erednek, így nem feltétlenül könnyű időben észrevenni őket. 

Ilyen lehet például ha a pár nem tud hatékonyan kommunikálni egymással, és a konfliktusok folyamatosak vagy feloldatlanok maradnak, ami a kapcsolat megingásához vezethet. Szintén jel lehet, ha az érzelmi kapcsolat elhalványul vagy eltűnik, és a fizikai vagy érzelmi intimitás hiányzik. A válás előjele lehet az is, ha a pár egyik vagy mindkét tagja folyamatosan elégedetlen vagy boldogtalan a kapcsolatban, esetleg életcéljaik, jövőbeli terveik eltérnek egymástól és nem tudják azokat közelíteni. 

Mi vezethet párkapcsolati válsághoz?

A párkapcsolati válságok különböző okokból eredhetnek, és gyakran több tényező is együttesen játszik szerepet a kapcsolat instabilitásában. Például a hatékony kommunikáció hiánya vagy különböző félreértések gyakran vezetnek konfliktusokhoz. Ide sorolható a bizalomvesztés vagy az, ha a párok közötti érzelmi kapcsolat elhalványul. 

Néha külső ok vezet válsághoz, vagy teszi rá a pontot az “i”-re: az élet fontos változásai, például egy lakásfelújítás, a gyermek(ek) érkezése, a karrier előrehaladása vagy a gyerekek kirepülése szintén gondot okozhatnak. Válsághoz vezethetnek az olyan kihívások is, mint a tartós munkahelyi stressz vagy a pénzügyi nehézségek.

Kinek nehezebb a válás?

Mindenkinek, ez soha nem egy könnyű folyamat. Nagyon változó, ki hogyan reagál a válásra, és milyen lesz utána az élete. Ez függ például a kapcsolat milyenségétől, a válás körülményeitől, a személyes erőforrásoktól és a támogatási rendszerektől. Néhány ember számára a válás lehetőséget jelenthet az újrakezdésre és az egyéni boldogságra, míg másoknak időbe telik, mire feldolgozzák az érzelmi és gyakorlati kihívásokat.

Az érintett felek a válás után gyakran elveszítik a közös, “mi” identitásukat, és újra kell definiálniuk magukat egyedülállóként, vagy más kontextusokban. Ez önbizalomhiányhoz és bizonytalansághoz vezethet. Az új élethelyzet kialakítása és az új szociális kapcsolatok kialakítása is mind időbe telhet, megújult életerőt igényel.

Túlélési tippek válás alatt és után

A válás egy nehéz és kihívást jelentő időszak az életben, de néhány túlélési tipp segíthet abban, hogy könnyebben átvészelhesd az első heteket:

  • Vedd komolyan a saját érzéseidet!
    Fogadd el, éld meg őket. Valószínűleg fáj, és nehéz, és azt akarod, hogy vége legyen, de hidd el, a szőnyeg alá söprés nem lesz megoldás. Ugyanakkor az is fontos, hogy ne merülj el teljesen az önsajnálatban; lásd következő pont.
  • Foglalkozz az érzelmeiddel
    Ha már azonosítod és átéled őket, foglalkozz is velük, dolgozd fel a válással kapcsolatos fájdalmat és veszteséget. Ebben kérhetsz segítséget is.
  • Ne legyél egyedül!
    Ha csak arra vágysz, hogy otthon ülj és sírj, vagy jégkrémet egyél és romantikus filmeket nézz, tedd meg! De fontos, hogy ne gubózz be teljesen. Hidd el, a barátaid, családod segíteni akarnak neked: keresd a társaságukat és mozdulj ki rendszeresen. Kérj akár profi segítséget ha kell; az egyéni, csoportos konzultációk és a Gyászfeldolgozozói módszertan® is segíthet feldolgozni a veszteségeidet, illetve “Válás és újjászületés” konzulensként is tudlak támogatni. 
  • Ne felejts el gondoskodni magadról fizikailag, érzelmileg és mentálisan is!
    Nem elvárás ilyenkor, hogy tip-top állapotban legyél te és a lakás is, de az ellenkező irányba se menj el teljesen. Zuhanyozz le, pakolj össze, főzz valami finom ételt, olvass egy jó könyvet – legalább néha.
  • Nézd a pozitív oldalát!
    Tudom, nehéz, de gondolj arra, hogy a válás lehetőséget adhat az önfejlődésre, az újrakezdésre és az életed új irányának kialakítására.
  • Légy türelmes magaddal és adj időt a gyógyulásnak
    Ez a legfontosabb mind közül. Nehéz időszakon mész keresztül, és nem fogsz egyik pillanatról a másikra kilábalni belőle, de hidd el nekem, előbb-utóbb sikerülni fog! 

Hogyan építsd fel magad a válás után?

Számos megoldás létezik arra, miként kezdheted újra egy válás után. Sokan ilyenkor elmennek egy nagyobb utazásra, vagy új frizurát csináltatnak, elköltöznek, új hobbit keresnek. Ezek mind jók lehetnek arra, hogy egy kicsit újradefiniáld magad, olyan dolgokkal foglalkozz, amik feltöltenek.

De ne feledkezz meg arról, hogy feldolgozd a történteket és kidolgozd az új önmagadat. Ezekben segíthet neked a H.U.SZ.K.A. Program, aminek az a célja, hogy egyénre szabott úton kísérjelek az utadon, az újjászületésed felé. 

Cikk megosztása

Facebook
Pinterest

Első közös beszélgetésünkre
már a héten sor kerülhet

A beszélgetés végére kapsz egy teljes változtatási stratégiai javaslatot, amit rád szabva állítok össze, hogy az megfelelően mély és hatékony tudjon lenni. Továbbá jó szívvel ajánlom Personal Guide viselkedési teszt kitöltését is.

További
cikkeim