H.U.SZ.K.A Program - stresszkezelés, kiégés kezelése, krónikus fáradtság megszűntetése

Életközepi válság – hogyan juthatunk túl rajta?

Az életközepi válság életünknek egy olyan szakasza, amellyel a kor előrehaladtával szinte mindenki találkozik. Ez az időszak tele van kihívásokkal, kérdésekkel, kételyekkel, de éppen ezek a kételyek adnak lehetőséget arra, hogy újraírjuk életünk forgatókönyvét, és felfedezzük és megvalósítsuk mi is tesz minket igazán boldoggá. Nézzük meg együtt, mi is pontosan az életközepi válság, mi állhat a háttérben, és hogyan tudsz túljutni rajta?

Mi az életközepi válság?

Az életközepi válság a 40-es, 50-es éveink környékén – életünk körülbelül felénél – jelentkezik jellemzően. Ebben az időszakban szinte mindannyiunkban kínzó kérdések merülnek fel: „Ez minden, amit az élettől kaptam?” „Mit értem el, ahhoz képest, amit elterveztem?” „Mit szeretnék még kezdeni az életemmel, egyáltalán ki vagyok én?” „Vajon a gyerekkori énem ezt akarta volna?”

Ebben az életszakaszunkban rádöbbenhetünk, hogy az életünk talán nem egészen úgy alakult, ahogy fiatalabb korunkban elképzeltük, az idő múlásával pedig egyre inkább érezzük a változás szükségét, ami lehet, hogy zavart, szorongást, sőt akár depressziót is okozhat, ha késlekedik a változtatás.

Az életközepi válság lelki okai

Bár úgy tűnik, hogy szinte menetrendszerűen mindenkinél a „semmiből” érkezik, valójában a midlife crisis mögött számos lelki tényező húzódhat meg.

A legerősebbek talán az önértékelési zavarok. Az ember bármikor hajlamos arra, hogy összehasonlítsa magát másokkal. Ebben az élethelyzetben biztosan megteszed, és észreveszed, hogy talán nem értél el annyi mindent, mint amennyit szerettél volna. Visszaemlékszel, hogy fiatalon tele voltál álmokkal és tervekkel, de idővel talán elfelejtetted ezeket, vagy a mindennapi élet elnyomta, felülírta őket. Ilyenkor gyakran rádöbbenünk, hogy nem éltünk meg minden vágyunkat. Tetézi a lelki zavarokat a gyerekek kirepülése, talán felmerülnek párkapcsolati kihívások, vagy épp egy válás.

És ami talán a legsúlyosabb teher: az idő múlásával egyre inkább szembesülsz az öregedés jeleivel, ami aggodalmat, szorongást válthat ki benned. Ez a felismerés gyakran arra késztet, hogy újragondold az életedet, és felmérd, mennyire vagy elégedett azzal, ahol tartasz.

Amikor valaki úgy érzi, hogy nem érte el azokat a célokat, amelyeket fiatalabb korában kitűzött, vagy ráébred arra, hogy az elért eredmények nem hozták meg a várt boldogságot, az szintén táptalaja lehet az életközepi válság megjelenéséhez.

Az életközepi válság jelei

Legtöbbször egy egyszerű, de makacs gondolattal kezdődik: úgy érzed, hogy az életed nem teljes, és hiányzik belőle valami, amit nem tudsz megfogalmazni. Előfordulhat, hogy hirtelen úgy érzed, hogy gyökeresen meg kell változtatnod az életedet, például új karriert kezdenél, vagy egy új hobbit keresnél.

Számot vetsz, és keserves visszagondolni arra, hogy az életed bizonyos helyzeteiben másképpen kellett volna döntened: megérkezhetnek, a „ha visszafordíthatnám az idő kerekét” és a „ha annyi idősen ennyi eszem lett volna” gondolatok, amikkel magadat ostorozod és eljátszol a gondolattal, mi minden lenne másként, ha…. 

A fentiek hatására szorongás, hangulatingadozások, sőt depresszió is kialakulhat, miközben sokat gondolsz a múltadra, és talán bánod, hogy bizonyos dolgokat nem éltél meg teljesen.

Kínzó. De túl lehet rajta lépni. Sőt, egy kiteljesedetteb élet kezdetét is jelentheti amennyiben tudatosan kezeled!

Hogyan kerekedhetsz rajta felül, nyerhetsz belőle erőt?

Az életközepi válság leküzdése, átalakítása nem könnyű, de lehetséges. Íme néhány gondolat, ami segíthet túljutni rajta:

Fontos tudatosítanod magadban, hogy az élet folyamatosan változik, és ez rendben van. Fogadd el, hogy az idő múlik, hogy minden szakasz új lehetőségeket rejt magában. És most éppen itt az idő arra, hogy tudd meg mi fontos neked. Itt az ideje, hogy újragondold az értékeidet, és rájöjj, mi az, ami igazán boldoggá tesz. Talán új célokat is találsz magadnak, amelyek motiválnak.

Érdemes tudatosan figyelned az egészségedre: a fizikaira és a mentálisra is, mindkettő kulcsfontosságú ebben az időszakban. Próbálj meg többet mozogni, figyelj az étkezésedre, és fordíts időt a pihenésre is. Lehet, hogy már nem bírod a 12 órás, állandó csúcsteljesítményt, de tudd hogy értékes ember vagy akkor is, amikor pihensz és létezik olyan megoldás, amibe nem kell beleszakadjál!

És ami a legfontosabb: ne félj segítséget kérni, ha úgy érzed, hogy egyedül nem tudsz túljutni a nehézségeken. Tőlem is kérheted első lépésként a 30 perces ingyenes beszélgetést, hogy tisztábban láss.

Az életközepi válság nem a vég, hanem egy új kezdet. Ha sikerül túljutnod rajta, új perspektívákat nyerhetsz, és talán közelebb kerülhetsz ahhoz az élethez, amelyet mindig is szerettél volna. Ne feledd, hogy a változás természetes része az életnek, és hogy minden nehézség új lehetőségeket hordoz magában. Fordulj szeretettel önmagad felé, és légy nyitott az új élményekre!

Cikk megosztása

Facebook
Pinterest

Első közös beszélgetésünkre
már a héten sor kerülhet

A beszélgetés végére kapsz egy teljes változtatási stratégiai javaslatot, amit rád szabva állítok össze, hogy az megfelelően mély és hatékony tudjon lenni. Továbbá jó szívvel ajánlom Personal Guide viselkedési teszt kitöltését is.

További
cikkeim